Lupina psilium [Kaj je psilium. Prednosti uporabe in recepti]

 

Psilium ali Indijski trpotec je neverjetno zelišče, ki je brez glutena in vegansko. Uporablja se predvsem za podporo zdravja prebavnega sistema, zaradi visoke vsebnosti vlaknin. Vlaknine so ključnega pomena za dostavo osnovnih hranil v celo telo. Najpogosteje vlaknine prejemamo iz polnozrnatih žitaric, sadja in zelenjave. Resničnost je taka, da večina posameznikov ne uživa dovolj hrane, bogate z vlakninami, kar lahko predstavlja zdravstvene težave, kot je zaprtje. Priporočen dnevni vnos vlaknin je od 25 do 30 g, odvisno od starosti in spola. Lupina psilium je lahko odličen dodatek k prehrani skupaj z drugimi polnovrednimi živili, ki pomagajo pri prebavi.

Kaj je psilium ali indijski trpotec

Lupine semen psiliuma prihajajo iz rastline, imenovane Plantago ovata. Ta rastlina raste po vsem svetu, najpogosteje pa jo gojijo v Indiji. Lupina, ki obdaja seme psyllium, je bogat vir topnih vlaknin. Topne vlaknine črpajo vodo v črevesje, kar lahko zmehča blato in podpira zdravo črevesje. To lahko pripomore k lažjemu in zdravemu odvajanju, saj odvaja odpadke iz debelega črevesa.

Psilium vsebuje hemicelulozna vlakna, imenovana arabinoksilan, vrsto viskoznih vodotopnih vlaken, ki privlačijo in nase vežejo vodo. Psilium lupine vsebujejo tudi sluz, zaradi česar nabreknejo in tvorijo gel. Sestavlja ga približno 70% topnih vlaken in 30% netopnih vlaken.

Priljubljen način uživanja lupine psilium je v obliki prahu. Ta oblika je užitna topna vlaknina in prebiotik. Prebiotiki so hrana za koristne bakterije (probiotiki) v prebavnem sistemu.

Koristi uživanja lupin semen indijskega trpotca

Psiliumova lupina je za večino posameznikov varna in učinkovita pri izboljšanju simptomov sindroma razdražljivega črevesnega sindroma. Ta bolezen lahko povzroči znatno bolečino, stres in prebavne simptome, kot so napenjanje, plini in krči. V pregledu 14 nakjučnih nadzorovanih preskušanj je dodatek psiliuma ugodno vplival na zmanjšanje resnosti simptomov. Ena od študij je pokazala pozitivne rezultate, ko so otroci s sindromom razdražljivega telesa uživali lupino indisjkega trpotca. Zdravljenje je pokazalo izboljšanje bolečin v trebuhu in vzorcev blata pri teh otrocih. Število otrok z bolečinami v trebuhu se je zmanjšalo.

Zaprtje

Zaprtje je pogosta težava ljudi v zahodnem svetu, ki uživajo nezdravo hrano.

Lupina psilium mehča blato, kar lahko pomaga posameznikom z zaprtjem, hemoroidi, analnimi razpokami in podobnimi boleznimi. Skupaj s pomočjo pri prebavnih težavah lahko zmanjša raven holesterola, zniža raven sladkorja v krvi in lahko pomaga pri izgubi teže, saj daje občutek sitosti. Za posameznike z drisko je včasih priporočljivo. (1)

Naključno kontrolirano preskušanje, v katerem je sodelovalo 170 udeležencev, je pokazalo, da lahko uživanje psiliuma:

  • Poveča pogostost odvajanja črevesja.
  • Privede do večje vsebnosti vode v blatu
  • Zagotavlja večji odvajalni učinek na zaprtje v primerjavi z dodatki, kot je natrijev dokusat.
  • Uravnoteži krvni sladkor

Psilium lahko pomaga posameznikom s sladkorno boleznijo ali tistim, ki si prizadevajo za preprečevanje diabetesa. Študija je pokazala, da lahko uživanje lupine psilium na dan pomaga tistim s sladkorno boleznijo tipa 2, da nadzirajo raven sladkorja v krvi brez negativnih stranskih učinkov.

Zdravje srca in krvni tlak

Dodajanje dodatnih živil z visoko vsebnostjo vlaknin v prehrano, na primer lupine psiliuma, lahko pomaga zmanjšati tveganje za bolezni srca. Prehrana z visoko vsebnostjo v vodi topnih vlaknin, kot je lupina psilium, je povezana z nižjimi ravnmi trigliceridov in manjšim tveganjem za bolezni srca in ožilja. Študija je pokazala, da lupina psiliuma izboljša krvni sladkor skupaj z zmanjšanim tveganjem za koronarno srčno bolezen(2).

Hrana za koristne bakterije

Vlaknine so lahko neverjetne za tiste, ki imajo porušeno bakterijsko ravnovesje. Vlaknine so eden naravnih habitatov za koristne bakterije v črevesju. Radi se hranijo z njimi in ustvarijo celo vrsto dobre prehrane za črevo in celo telo.

Lupina psilium
Psilium – Indijski trpotec

Debelo črevo kot človeškega sistema prebavil vsebuje veliko populacijo bakterij. Približno 55% trdnih snovi v blatu so bakterije in glive. Psilium je odličen za vzdrževanje bakterijskega ravnovesja v našem debelem črevesu, ki nato krepi imunsko funkcijo.

Za tiste z obstoječim bakterijskim neravnovesjem je pomembno, da najprej uravnotežijo črevesje, nato pa počasi znova uvedejo vlaknine. Če v črevesju ni zdravega ravnovesja bakterij, lahko dodajanje velikih količin vlaknin nahrani slabe bakterije.

Pomembno je tudi omeniti, da morajo lupine v debelem črevesu fermentirati, zato jih morajo tisti, ki so na FODMAP dieti za boj proti sindromu razdražljivega črevesja, uživati previdno.

Previdnost pri nakupu komercialnih izdelkov psilium

Resnica je, da danes številne priljubljene komercialne blagovne znamke poleg psiluima vsebujejo sladkor, umetne arome, barve in polnila. Te sestavine lahko povzročijo zdravstvene težave in razdražijo črevesje.

Študije kažejo, kako lahko prehrana z veliko sladkorja in predelane hrane povzroči črevesno disbiozo (neravnovesje črevesnih bakterij), ki povzroči zaprtje ali drisko. Sladkor je vodja disbioze, saj hrani slabe bakterije v črevesju.

Najboljši način za dodajanje vlaknin v prehrano je nepredelana hrana. Zaradi tega je lupina psilium-a odlična možnost za povečanje vnosa vlaknin in zmanjšanje zaprtja.

Kako uporabljati lupine psilium

Obstaja veliko načinov za dodajanje lupine psilium v vašo vsakdanjo prehrano. Z njim lahko pečemo in kuhamo, lahko pa ga preprosto dodamo v vodo in popijemo.

Tu so naša priporočila za odmerjanje:

Za odrasle in otroke, starejše od 12 let: Zmešajte 1 žličko. psilium lupine v prahu v vodo ali tekočino po izbiri. Za otroke, stare od 6 do 12 let: Zmešajte ½ žličke. v kozarec vode. Lahko ga jemljete 1 – 3 krat na dan. Ko je lupina psilium  pomešana z vodo, se zgosti in ustvari gel. Mešanico je treba porabiti takoj, ko nabrekne.

Če se pojavijo simptomi plinov ali napihnjenosti, odmerek vsak dan zmanjšujte, dokler se prebavni sistem ne prilagodi. Pri uživanju lupine psiliuma ali drugih virov z visoko vsebnostjo vlaknin poskrbite, da pijete zadostne količine vode, da preprečite zaprtje. Lupino psilium je najbolje uživati na tešče. Če želite lupino psilium kar najbolje izkoristiti za zdravje, je najbolje, da jo jemljete samostojno. Lahko pa z Indijskim trpotcem tudi pečete in kuhate. Priporočam uporabo visoko-kakovostnega psiliuma. Svetlejša je barva pomeni večjo čistost izdelka. Ko gre za naše zdravje, je pomembno, da uporabljamo kakovostne sestavine.

Nasveti in triki za kuhanje

Lupina psilium je znana po tem, da pomaga vzdrževati zdravje prebavnega sistema, neverjetna pa je tudi pri peki! Pri peki psilium pomaga zgostiti in vezati pekovske izdelke, kot so pecivo in kruh. Voda se absorbira in pripomore k temu, da izdelek dobi bolj gosto teksturo. Lupina psilium je postala običajno sredstvo za zgoščevanje in vezivo za kuhanje in peko brez glutena. Ima pšenici podobno teksturo, ki je primerna tudi za ljudi s celiakijo in intoleranco za gluten. Psilium lupina pomaga pecivu dati strukturo, tako da vaši brezglutenski recepti niso suhi in se ne drobijo.

Psilium lupino lahko dodamo tudi v juhe in omake za zgoščevanje, napitke in druge recepte. Dodajanje lupine psiliuma v smoothie je lahko odličen način za vključitev v vašo prehrano, ne da bi to sploh opazili. Odlična možnost je tudi za otroke! Običajni zajtrk za otroka je jagodni smuti z veliko vlakninami. Sestavljena je iz živil z visoko vsebnostjo vlaknin, kot je lupina psiliuma. Prav tako lahko dodate cejlonski cimet zaradi njegovih antioksidativnih lastnosti in koristi sladkorja v krvi.

Sestavine:

  • 1 skodelica zamrznjenih jagod
  • 1 banana
  • 2 žlici chia semen
  • 2 žlici lupine psilium
  • 2 skodelici mleka brez laktoze
  • 1/4 skodelice ovsa brez glutena
  • 2 žlički cejlonskega cimeta

Navodila:

Vse sestavine položite v mešalnik. Mešajte na visoki temperaturi ali dokler ne postane gladko.

Lupina psilium kot nadomestek za jajca

Lupina psilium je tudi odličen nadomestek jajc, podoben lanenemu jajcu. 1 čajno žličko lupine psilium zalijte z 1 žlico tople vode. Pustite ga mirovati 2 minuti, dokler ne nabrekne v obliko gela. Potem je pripravljen, da ga dodate svoji mešanici za peko tako kot jajce.

 

Zaključek

Lupina psilium lahko v telesu okrepi vlaknine, zato ga je vredno vključiti v vašo prehrano. To je odličen način za ohranjanje dobrega črevesja skupaj z ostalo hrano. Prav tako lahko pomaga doseči občutek sitosti. Poleg vsega tega je psilium odlična sestavina za ustvarjanje številnih okusnih receptov brez glutena za vso družino! Psilium je LCHF izdelek, zato je primeren tudi kot sestavina v vseh receptih za ljudi na LCHF dieti.

Preberite še: Prednosti jojobinega olja