Različne vrste gonilnikov koračnih motorjev – vse, kar morate vedeti

 

Običajno se koračni motorji uporabljajo prek digitalnih krmilnikov, da dobijo pravi položaj s pravilnim delovanjem v sinhronizaciji z gonilniki in impulzom izhodnega signala iz krmilnika.

Naloge gonilnikov (Stepper motor drivers)

Sposobnost koračnih motorjev, da zmanjšajo vibracije in proizvedejo visok navor pri nizki hitrosti, jih naredi kot nalašč za aplikacije. Predvsem za take, ki jih je treba hitro pozicionirati tudi na kratki razdalji (Več o delovanju si lahko preberete blogu Stepper motor driver Polabs). Nekatere priljubljene vrste koračnih motorjev lahko vključujejo tako vhodne koračne motorje z gonilnikom na enosmerni tok, kot vhodne koračne motorje z gonilnikom na izmenični tok skupaj s samo koračnimi motorji. Z lahkoto lahko pomagajo pri doseganju natančnega položaja. To naredijo tako, da jih zasukajo pod pravim kotom in uporabljajo impulzne signale za nadzor njihove hitrosti. Kompaktno ohišje koračnega motorja ustvarja visok navor, ki velja za idealnega za hiter odziv in povečanje hitrosti. Ti motorji so mehansko zasnovani tako, da s pomočjo gonilnika zadržijo svoj položaj pri ustavitvi. To jim omogoča uporabo za veliko število aplikacij.

Polabs Stepper motor driver

Pogon koračnega motorja je lahko zapleten v primerjavi z običajnim enosmernim motorjem. Da bi te motorje napolnili v različnih fazah, da bi se obračali, je pomembno, da koračne krmilnike uporabljate pravočasno in zaporedno. Gonilniki koračnih motorjev so pritrjeni na majhne plošče, da so enostavne za uporabo.

Na trgu so na voljo različne vrste gonilnikov koračnih motorjev za različne vrste motorjev. Med njimi lahko izberete enega glede na vaše zahteve.

Vrste gonilnikov

Preprost unipolarni gonilnik

Tovrstni gonilniki koračnih motorjev se lahko uporabijo za obračanje unipolarnih motorjev z uporabo nekaterih tranzistorjev. To poteka tako, da jih po korakih ali fazah napajajo samo z vklopom in izklopom.

Preprost gonilnik z dvojnim H-mostom

Plošča gonilnika koračnega motorja te vrste se lahko uporablja za pogon bipolarnega motorja z dvojnim H-mostom, tako da se tok lahko obrne v faze. Čeprav jih je nekoliko težko zgraditi, je to zaradi razpoložljivosti veliko čipov za H-most zelo enostavno.

Adafruit Motor Shield V2

Tovrstni gonilniki koračnega motorja so nadgrajena različica osnovnih krmilnikov. Osnovni temeljijo na L293D, ki uporabljajo dva gonilnika TB6612 MOSFET za krmiljenje V2 ščitnega motorja. Zagotavlja dvojno zmogljivost toka za učinkovit vklop motorja tudi pri zelo nizki napetosti. Vsak ščit na tej gonilniški plošči lahko poganja do dva koračna motorja s pomočjo 4 polnih H-mostov in 2 gonilnih čipov, ki jih vsebuje. Namenski gonilniški čip PWM z vmesnikom I2C pomaga pri povezovanju gonilnikov te plošče koračnega gonilnika.

različne vrste gonilnikov
Primer sheme umeščenosti gonilnika v motor (VIR 1)

Napredni CNC krmilniki

Krmilnik koračnega motorja te vrste vključuje krmilnike TinyG CNC in gShield. Ti vam omogočajo zmogljivosti, kot so krmilniki koračnega motorja na industrijski ravni. Gonilniki za sekljalnik s konstantnim tokom so med glavnimi lastnostmi te gonilne plošče za nastavitev vaših koračnih motorjev za zagotavljanje največje hitrosti in navora. 4-motorni izhodi in vgrajeni tolmač kode G, ki je predstavljen v TinyG CNC, predstavljajo popolno rešitev za majhne do srednje velike CNC stroje s 4 osmi.

Te visoko zmogljive plošče priporočamo izkušenim uporabnikom. Njihovo delovanjeje namreč bolj zapleteno od drugih gonilnikov koračnih motorjev, o katerih smo razpravljali zgoraj.

VIR (1) Monolithic Power