Športna masaža in poškodbe pri športu

Ali Muskelfiber spada pod športne poškodbe?

Tečaj športne masaže omenja tudi najpogostejše športne poškodbe. Danes bom opisala tako imenovan »musklfiber«, ki ga sicer večina ljudi ne uvršča med poškodbo. Nato zvine, podplutbe, mišične krče, natrganine.

Športne poškodbe so najmanj željen spremljevalec trenažnega procesa, tako profesionalnih kot rekreativnih športnikov. Poškodbe lahko ovirajo trenažno-tekmovalni proces, ga začasno prekinejo, v ekstremnih primerih pa tudi za stalno onemogočijo nadaljnjo ukvarjanje z enakim ali celo vsakršnim športom.

Športne poškodbe imajo zelo širok pomen. Na splošno so opredeljene kot vrste poškodb mišično-skeletnega sistema, ki se pripetijo v času ukvarjanja s športom. Poškodujejo ali preobremenijo se zaradi vsakodnevne aktivnosti, napačnega koraka, neprevidnosti izven športa. Omeniti velja tudi vse preveč pogoste poškodbe, ki nastanejo zaradi mišične asimetrije.

V nadaljevanju bom na kratko opisala najpogostejše športne poškodbe. Pri večini športnih poškodb v akutnem stanju, žal ne moremo pomagati. Pomagamo lahko le z masažo z ledom, elevacijo uda in rahlimi kompresijami. Ko se akutna faza umiri (po navadi po 48 urah, spet odvisno od poškodbe), pa nastopi naše delo z vzpodbuditvijo cirkulacije.

»Muskelfiber« ali zakasnjena mišična občutljivost je poškodba, ki jo pozna prav vsak od nas. To je topa bolečina, ki nastopi dan / dva po mišičnem naporu. Večina je mnenja, da je za to bolečino kriv laktat ali mlečna kislina. Vemo, da je mlečna kislina stranski produkt aktivacije mišic in, da do prekomernega kopičenja pride pri povečani obremenitvi mišice…to je takrat, ko nas začnejo le te peči. Naš obtočni sistem, med pavzo opravlja nalogo odstranjevanja le tega iz mišic. Torej krivec ni laktat…ampak. Zaradi povečane obremenitve, ki je mišica ni bila navajena, se poškodujejo mišična vlakna. Zaradi mikro-poškodb pride do vnetne reakcije, ki povzroča bolečino, oteklino in daje neprijeten občutek v mišici. Mišice, ne masiramo, ko ima muskelfiber. Masiramo jo lahko tik po treningu ali šele ko se ta zmanjša.

V nadaljevanju več o drugih poškodbah, ki so del tečaj športne masaže.

Katere so najpogostejše športne poškodbe?

Podplutbe nastanejo zaradi udarca mišice, kjer popokajo krvne žile. Pogoste so pri športih, kjer prihaja do udarcev in padcev, boks, tajski boks, judo…Ko se udarimo, se kri izliva med mišično tkivo in začne nanj pritiskati. To povzroča bolečino in oteklino. Nastale podplutbe hladimo z ledom, kasneje tudi s kremami, ki pomagajo pri razgradnji krvi, ki se je nabrala v mišičnem tkivu. Izvajanje masaže z ledom je prava odločitev za ublažitev nastale modrice.

Zvin ali izvin je nateg kite mišice ali sklepne vezi, ki povezuje sosednje kosti. Sklepne vezi preprečujejo oziroma omejujejo nepravilne gibe in s tem učvrščujejo sklep ter preprečijo njegovo prekomerno gibljivost. Do izvinov pride pri nenadnih spremembah smeri gibanja sklepa ali pri udarcih. Poškodujemo se pri padcih, udarcih oziroma različnih gibih, pri katerih sunemo sklep ven iz normalne pozicije. Pri lažjih oblikah izvina si sklepno vez le nategnemo ali natrgamo, pri hujših oblikah tudi pretrgamo. Ker se pretrgajo tudi krvne žile, se izlije kri in se kmalu pokažejo modre podplutbe. Sklep oteče in ob gibanju močno boli. Sklep mora počivati, mi skrbimo pa za RICE. Če je oteklina in bolečina zelo močna, predlagam obisk zdravnika. Masaže z ledom so odlična odločitev za akuten zvin. Hladimo lahko 48h po poškodbi.

Natrgana mišica je akutna poškodba, ki je nastala zaradi prekomernega raztega ali prekomernega skrčenja. Akutno natrgana mišica se pojavi predvsem pri hitrih gibih, pri čemer pride do takojšnje izgube mišične funkcije. Do tega pogosto pride zaradi neogretosti, neprožnosti ali utrujenosti mišice. Kronično natrgana mišica nastane predvsem pri tekačih. Pogosto so poškodovane sprednje in zadnje stegenske mišice, mišice v dimljah ali mečih.  Simptomi natrganja mišice so takojšnja bolečina, mišični krč in izguba moči. Najpogosteje se pretrga nekaj mišičnih snopov, v najhujših primerih pa se lahko pretrga celotna mišica. Masaže ne izvajamo v začetnem, akutnem stanju. Šele, ko je mišica zaceljena.

Mišični krč je boleče nehoteno krčenje mišice, ki se predvsem pojavlja preko noči. Vzroki krčev so različni. Nastanejo lahko zaradi bolezni, ki prizadenejo t. i. gibalne živčne celice, ki oživčujejo mišice, zaradi presnovnih motenj, akutne izgube telesne tekočine, jemanja zdravil…Masaže so priporočljive, vendar je potrebno paziti, da mišico dobro predhodno ogrejemo, sicer lahko povzročimo še močnejše mišične krče.

Uporabljeni viri: