CNC krmilniki in povezave z računalniki

 

Veliko smo že pisali o koračnih motorjih, danes pa si podrobneje pogledamo kaj so CNC krmilniki za DIY (naredi-si-sam naprave).

Krmilnik je namreč tista ključna naprava, ki pretvori G-kodo, ki smo jo ustvarili, in pošlje koračne impulze v koračne motorje. Prav tako prestreže vhodne signale iz naprave, kot so mejna stikala in e-postanke. Brez krmilnika torej koračni motor ne more delovati.

Obstajajo 3 glavni aspekti, ki jih moramo poznati:

  • Število osi – to se razlikuje od projekta do projekta
  • Tok in napetost, ki ju moramo zagotoviti koračnemu motorju
  • Kako nameravamo povezati računalnik s CNC krmilnikom
primer-povezave
Eden od primerov povezave z računalnikom (VIR 1)

V nadaljevanju si natančneje pogledamo ravno možnosti tega povezovanja.

Povezovanje računalnika s CNC krmilnikom

Obstaja kar nekaj možnosti za povezovanje računalnika s CNC krmilnikom, ne glede na to, ali gre za prenosni ali namizni računalnik. Povezava je odvisna tudi od programske opreme, ki jo nameravate uporabiti. Mach3 je verjetno najpogosteje uporabljen za CNC usmerjevalnike. Zasnovan je bil za uporabo paralelnega porta s kablom DB25 (25 zatičev). Vzporedni port je zdaj zastarel in Mach3 bi zdaj deloval le na Windows 32Bit računalnikih z gonilnikom paralelnega porta. To pomeni, da so Windows XP zadnja različica, ki jo lahko uporabite. Lahko pa ga uporabite na sodobnih računalnikih s specializirano strojno opremo in krmilniki.

Ne zanemarite starega paralelnega porta, če vam nekje leži stari namizni računalnik z nekaj gigabajtov RAM-a – ta bo deloval čisto ok z Mach3 in LinuxCNC. Običajno jih lahko dobite tudi zelo poceni. To je zelo zanesljiva in pogosto uporabljena rešitev pri mnogih uporabnikih. Prav tako lahko kupite dodatne paralelne kartice za port in jih dodate v sodobnejši namizni računalnik. Na ta način lahko računalnik namenite samo CNC. Večina CNC krmilnikov, ki se prodajajo na eBayu in Amazon, ki podpirajo Mach3 in LinuxCNC, so še vedno verzije s paralelnimi porti.

Če želite uporabljati USB (USB CNC controller), potem imate na voljo spodnji možnosti

  • Uporabite krmilnik, ki temelji na Arduino
  • Uporabite USB krmilno ploščo ali adapter za Mach3 ali Mach4. LinuxCNC ne podpira USB

Krmilniki USB, ki temeljijo na Arduino

Izjemno priljubljeni so 3D tiskalniki, ki uporabljajo ploščo, ki temelji na Arduino. To ploščo lahko uporabljajo tudi CNC usmerjevalniki in rezalniki pene. Edina slaba stran je, da morate na ploščo naložiti in prilagoditi ustrezno programsko opremo. Je pa ta postopek precej enostaven in na spletu obstaja veliko navodil, kako to storiti. Pomembno je vedeti, da s to nastavitvijo ne boste mogli uporabljati Mach3 ali Mach44. Universal G-code Sender (UGS) pa je verjetno najbolj priljubljena programska oprema za nadzor plošče.

pokeyscnc
Pirimer USB in Ethernet CNC krmilnika

USB za Mach3

Če želite uporabljati USB z Mach3, lahko kupite specializirano nadzorno ploščo z gonilniki, ki podpirajo Mach3 ali USB z vzporednim adapterjem, da se povežete s starim krmilnikom paralelnega porta. To ni generični adapter, ampak specializirani CNC USB adapter. Najboljši od teh je po mnenju uporabnikov UC100.

Ethernet krmilniki

Ti uporabljajo omrežni port za povezavo s specializirano krmilno kartico ali adapterjem, ki se lahko poveže s krmilnikom paralelnega porta, znan kot BOB (Break Out Boards). To deluje tako za Mach3 / 4, kot tudi LinuxCNC.

Preberite še: Protokol Modbus

VIR (1) Open Electronics