Protoko Modbus – odgovori na najpogostejša vprašanja

Protokol Modbus je danes široko uporabljen protokol za komunikacijo. Odgovarjamo na nekaj najbolj pogostih vprašanj.

Kaj je protokol Modbus?

Modbus je način sporočanja, ki ga je razvil Modicon leta 1979. Uporablja se za vzpostavitev komunikacije odjemalec – strežnik med inteligentnimi napravami. Modus je postal odprtokodni standard, ki je danes najbolj razširjen omrežni protokol v industrijskem proizvodnem okolju. Implementiralo ga je že na stotine uporabnikov na tisoče različnih naprav za prenos diskretnih / analognih I / O in registracijo podatkov med krmilnimi napravami.

Kje se uporablja Modbus?

Modbus se uporablja v večih aplikacijah strežnik – odjemalec za nadziranje in programiranje naprav; za komunikacijo med inteligentnimi napravami in senzorji ter instrumenti; za spremljanje naprav z uporabo osebnih računalnikov in HMI.

Primer uporabe je npr. gonilnik koračnega motorja z Modbusom (Stepper motor controller Polabs)

Modbus je tudi idealen protokol za aplikacije RTU, kjer je potrebna brezžična komunikacija. Iz tega razloga se uporablja v neštetih aplikacij za plin, olja in ostale snovi. Toda Modbus ni samo industrijski protokol. Objekti, infrastruktura, transport in energetske aplikacije se ravno tako poslužujejo njegovih koristi.

Kaj je protokol Modbus TCP / IP?

TCP / IP je skupni transportni protokol interneta in je pravzaprav niz večplastnih protokolov, ki zagotavlja zanesljiv prenos podatkov med napravami. Ethernet je postal „de facto“ standard korporativnih sistemov, zato ni presenetljivo, da je postal tudi „de facto“ standard za tovarniška omrežja. Ethernet ni nova tehnologija. Dozorel je do točke, da se stroški implementacije te omrežne rešitve nižajo.

Uporaba Ethernet TCP / IP v tovarni omogoča resnično integracijo s korporativnim intranetom in MES sistemi, ki podpirajo tovarno. Če želite uporabljati modbus v 21. stoletju, je bila v letu 1999 razvit odprtokodna Modbus TCP / IP specifikacija. Specifikacija protokola in priročnik za implementacijo sta na voljo brez za prenos brezplačno.

Z združevanje vsestranskega in vseevropskega fizičnega omrežja (Ethernet) z univerzalnim standardom TCP / IP in nevtralno predstavitvijo podatkov, Modbus omogoča odprto in dostopno omrežje za izmenjavo podatkov. Enostavno ga je implementirati na vsako napravo, ki podpira TCP / IP.

Kje se Modbus TCP / IP uporablja?

Modbus TCP / IP je postal vseprisoten zaradi svoje odprtosti, enostavnosti, poceni razvoja in minimalne strojne opreme, ki je potrebna za podporo. Na trgu danes obstaja več sto Modbus TCP / IP naprav, vsako leto pa razvijejo še kakšen več. Uporablja se za izmenjavo in programiranje informacij med napravami in monitorjem. Uporablja se tudi za upravljanje porazdeljenih I / OS, ki je prednostni protokol s strani proizvajalcev te vrste naprav.

modbus-protokol
VIR (1)

Zakaj naj uporabim ravno Modbus TCP / IP?

Ko gre za izbiro omrežja za vašo napravo, Modbus TCP / IP ponuja kar nekaj prednosti:

  • Enostavnost Če že imate Modbus gonilnik in se spoznate na vtičnice Ethernet in TCP / IP, lahko pričnete komunicirati z računalnikom v nekaj urah. Stroški razvoja so izjemno nizki. Potrebna je le minimalna strojna oprema in razvoj pa je enostaven v okviru katerega koli operacijskega sistema.
  • Standardni Ethernet Za komunikacijo z novo implementiranimi napravami je potrebna le standardna Ethernet kartica.
  • Odprtokodni Modbus protokol je bil prenesen iz Schneider Electric na Modbus organizacijo aprila 2004, s čimer je postal odprtokodni. Specifikacija je na voljo za prenos brezplačno in ni naknadnih stroškov licenciranja, potrebnih za uporabo protokolov Modbus ali Modbus TCP / IP. Dodatna vzorčna koda, primeri implementacije in diagnostika so za člane na na voljo brezplačno.
  • Razpoložljivost na mnogih napravah Interoperabilnost med napravami različnih znamk in združljivost z veliko bazo naprav, združljivih z Modbusom, pomeni, da je Modbus odlična izbira.

VIR (1) Control Global