Najlepše pohodne poti v Evropi

Pohodništvo je v preteklem desetletju postalo ena najbolj popularnih dejavnosti na prostem. Delno zaradi tega, ker so stroški potovanja postali vse bolj dostopni širši populaciji, hkrati pa se je spremenil odnos do ponovnega odkrivanja narave, stika s samim seboj in razumevanja koristi, ki jih ima izpostavljenost na prostem  na naše duševno zdravje. Treking nima le pomembnih koristi za naše fizično počutje, ampak tudi za dušo. Poglejmo si katere so najlepše pohodne poti v Evropi.

Pohodništvo je zgodovinsko povezano z nekaterimi glavnimi svetovnimi destinacijami, kot so Himalaja ali Andi v Južni Ameriki. Vendar pa je Evropa dom nekaterih najboljših pohodniških destinacij, saj raznolike države ponujajo edinstvene priložnosti. Obstajajo izzivi za dolge razdalje in lažje dostopne dnevne pohode, kar pomeni, da je Evropa pravi treking poligoni. Upajmo, da bo naš seznam, ki zajema najlepše pohodne poti v Evropi še koga navdihnil in navdušil na pohodništvom.

Tour du Mont Blanc – Švica / Italija / Francija

Tour du Mont Blanc je eno najbolj znanih večdnevnih pohodov v Evropi. To vsekakor ni preprost pohod, zahteva vzdržljivost in vztrajnost, da ne omenjamo dobre navigacije v hribovskih spretnostih.

Pot je dolga približno 170 km in vas popelje skozi tri države. Pohod običajno traja približno 10 dni, da se zaključi kot celoten krog. Večina pohodnikov se odloči za smer v nasprotni smeri urnega kazalca;. Omogoča vam ogled najlepših alpskih kotičkov v Švici, Italiji in Franciji.

Ne glede na to, ali najamete gorskega vodnika ali se samostojno odpravite, boste morali načrtovati in se pripraviti tako fizično kot psihično. Ne boste potrebovali nobenih posebnih dovoljenj, zato, ko je oprema za pohodništvo izbrana in se počutite pripravljeni, se odpravite proti Ženevi in nato v Alpe!

Glede nastanitve so vaša glavna izbira planinske koče ob poti. V mestih, skozi katera se peljete, obstajajo tudi hostli in penzioni, ki so morda nekoliko cenejši. O tej poti lahko izveste več in si ogledate nastanitve na spletni strani Tour du Mont Blanc.

Jungfrau – Švica

Švica je ena največjih pohodniških držav v Evropi in je že vrsto let priljubljena med Britanci. Jungfrau je eno izmed najboljših krajev za pohod, ne samo zato, ker je v Švici, temveč zato, ker predstavlja alpsko svobodo in naravno gorsko lepoto.

Raznolikost poti, ki jih lahko prehodite, vam omogočajo, da se spopadete s številnimi težavnostnimi stopnjami, razdaljami in dolžino. Ena glavnih znamenitosti vas popelje blizu Jungfraujocha, impresivnih 3466 metrov nad morjem. S seboj imejte opremo za ferate, plezalni pas in samovarovalni komplet. Bolje, da ste dobro opremljeni.

S številnimi pohodniškimi potmi so na voljo tudi vstopnice, ki vam omogočajo svobodo raziskovanja gora z odličnim železniškim sistemom za prevoz po različnih poteh. Obstajajo možnosti za bivanje, prijetne planinske koče, hostli in celo nekatere možnosti za kampiranje. Na spletnem mestu Jungfrau lahko najdete obsežen seznam možnosti in splošne informacije.

Alta Via 2 – Italija

Italija ima nekaj najboljših pohodniških poti v Evropi. Samo Dolomiti imajo neverjetne pohodniške poti, razpršene po njihovih dramatičnih vrhovih. Alta Via 2 je ena najboljših pohodnih poti v Evropi, nekateri pravijo, da celo na svetu.

Znano je, da je pot bolj zahtevna kot Alta Via 1. To je eden najpomembnejših večdnevnih pohodov v Evropi, ki traja približno 8–9 dni in je dolg več kot 160 km. Prečkali boste številne terene, kjer boste doživeli naravne parke, masiv Sella in tradicionalne avtentične italijanske vasi, vsaka s svojim čarom. Potrebovali boste kar velik pohodniški nahrbtnik, saj so razdalje precej dolge. Tudi uporaba naglavne svetilke je zelo priporočljiva, saj so predvsem jeseni dnevi krajši in vas lahko preseneti noč.

Na voljo je nešteto vodnikov za vodenje po celotni regiji. Lahko pa jo prehodite tudi sami, vendar se prepričajte, da imate dober zemljevid in znanje o trekingu po oddaljenih območjih. Za to pot niso potrebna nobena dovoljenja. Običajna postajališča na poti vključujejo “rifugi” (planinske koče), ki so med najlepšimi v Evropi. Poglejte si tudi katere so najlepše ferate v dolomitih.

Norveški fjordi – Norveška

Ne moremo govoriti o najlepših treking poteh v Evropi,  ne da bi omenili Norveško. Norveških fjordov ne gre zamuditi. Njihove naravne lepote in zalivi, ki jih tvorijo ledeniki, ustvarjajo nekatere najboljše evropske pohode.

Fjordi so pohodniški raj. Obstaja veliko raznolikih poti z nekaterimi najboljšimi v Evropi. Vidik, zaradi katerega so fjordi eden najboljših pohodov v Evropi, je pravica do pohajkovanja (Allemannstretten). Ta tradicionalna pravica na Norveškem pomeni, da lahko prosto raziskujete podeželje in si prosto postavite kamp za nočitev. Kot nalašč za ljubitelje načina življenja na prostem v iskanju resnične povezave z naravo. Seveda obstajajo številne možnosti nastanitve, ki vključujejo hotele, če kampiranje ni za vas. Izvedite več o pravici do pohajkovanja in odkrijte ponudbo nastanitve, ki je na voljo na vašem potovanju.

Ta pravica do gostovanja pomeni tudi, da ne boste potrebovali posebnih dovoljenj. Pohodništvo brez vodnikov je razmeroma enostavno, zato so fjordi odlična izbira za začetnike in tiste, ki želijo lahko dostopne trekinge.

Pogorje Retezat – Romunija

Manj znana destinacija za pohodništvo v Evropi, narodni park Retezat in gore v njem so zanimiv predlog za pohodništvo. Skriti dragulj, ki se spreminja zaradi vse večje priljubljenosti, je to posebno mesto, ki je osvojilo srca številnih ljubiteljev trekingov, ki iščejo nekaj novega.

Sestavlja ga  20 vrhov, najvišji je visok 2.509 metrov. Romunija pa ima povsem svoj okus. To še posebej velja za Peleago, najvišji vrh v regiji in enega najbolj priljubljenih trekingov na tem območju. Nagrajeni boste z osupljivimi pogledi na to gorovje, pokrajinami in čudovitimi ledeniškimi jezeri.

Kot dobro zaščiteno območje divjih živali Unesca so to nebesa za ljubitelje narave. Odprite oči in videli boste risa, medvede ter neverjetno množico ptic. Za pohodništvo po območju Retezat ne boste potrebovali dovoljenja, vendar boste za vstop v narodni park morali plačati majhno pristojbino. Idealna mesta za bivanje so planinske koče. Za večer se lahko nastanite tudi na enem od določenih mest za kampiranje, če pa želite pohodništvo in nastanitev ločiti, je v bližini nekaj prijetnih gostišč.

El Caminito Del Rey – Španija

Nahaja se v soteski Gaitanes v kraju El Chorro (Malaga). Impresivnih 105 metrov nad reko spodaj je El Caminito Del Rey. Ta poseben pohod vam bo omogočil spektakularne poglede in adrenalin.

El Caminito Del Ray izstopa kot eden najboljših trekingov v Evropi in se precej razlikuje od ostalih na našem seznamu. To je razvpit sprehod in je znan kot najnevarnejša pot na svetu, vsekakor ne za tiste s slabimi srci.

Namesto da bi bil dolg in naporen pohod, ta pot ponuja nekaj drugačnega po Evropi. 8 km dolga pot navdušenja in čudenja po španski pokrajini je lahko dostopna iz bližnjega mesta, vendar si morate termin rezervirati vnaprej, da si zagotovite svoje mesto. Rezervacija vas bo stala 10 EUR ali 11,55 EUR, če želite vključiti vozovnico za povratni avtobus. Ker je to razmeroma kratek pohod, ga je mogoče enostavno vključiti v druge počitniške načrte, ki jih imate v Španiji, kot sta kolesarjenje in športno plezanje.

Triglav – Slovenija

Gora Triglav, ki je lahko dostopna iz glavnega mesta Ljubljane, je eno najboljših pohodov v Evropi. Navdušujoč vrh na 2864 metrih je vreden vsakega napora. Kot pri večini pohodniških poti v Evropi so tudi tu poti del nacionalnega parka. Triglavski narodni park je kraj naravnih lepot, podcenjen, a vseeno vreden ogleda. Tu se najde nekaj za vsakega pohodnika, od kratkega in sladkega do večdnevnih pohodov.

Na žalost na poti ne boste mogli postaviti šotora in kampirati, to je edina pomanjkljivost za trekkerje. Običajne so planinske koče za daljše pohode in hoteli v bližini, če ob drugih aktivnostih načrtujete enodnevne izlete v narodni park.

Obisk Triglava sodi med najlepše pohodne poti v Evropi tudi zaradi raznolikosti. Nanj vodi več poti, vendar pa vsaj za zadnjo uro priporočamo primerno opremo. Oprema za ferate je zelo priporočljiva, saj na Triglav vodi zelo zahtevna zavarovana plezalna pot. Tudi plezalna čelada sodi med obvezno opremo, saj ne boste tvegali, da vam človek ali žival pokvari tako lep pohod.

Plitvička jezera – Hrvaška

Za najboljše treking pohode v Evropi ne spreglejte Hrvaške. To je osupljiva država z obilico pustolovskih športnih priložnosti in neverjetnimi zgodovinskimi kraji. Plitvička jezera so odlična lokacija za odlične pohodniške poti, ki vodijo do naravnih lepot Hrvaške.

Narodni park Plitvička jezera je iskan Unescov seznam svetovne dediščine za navdušene sprehajalce, ljubitelje narave in obiskovalce vseh vrst. 16 jezer, ki se razprostirajo na 300 kvadratnih kilometrih parka, ločujejo čarobni slapovi in gozd, kjer živijo jeleni, volkovi in merjasci. Obstaja 8 pohodniških poti, ki vas bodo popeljale po tem dobro zaščitenem območju, zaradi česar je nedvomno eno najboljših krajev za pohodništvo v Evropi. Za uporabo pohodniških poti morate plačati vstopnino za narodni park, ki se razlikuje glede na letni čas:

Če se sprašujete, kje bivati, lahko izbirate med številnimi možnostmi. V bližnjih mestih lahko najdete hotele in penzione ter številne kampe v bližini.

Laugavegur – Islandija

Od celinske Evrope oddaljena Islandija. Najboljši čas za pohodnike na Islandijo je med julijem in septembrom, v tem času lahko doživite nekaj najboljših trekingov v Evropi. Laugavegur izstopa kot glavna pohodniška pot, ki privablja sprehajalce z vsega sveta.

Ta veličasten pohod, preveden dobesedno kot „Vroča pomladna pot“, vas popelje čez islandsko pokrajino po dobro označeni poti. 55-kilometrska pot naj bi trajala približno 2–5 dni, odvisno od tega, kako ste pripravljeni ali koliko časa si želite vzeti za ogled.

Med tem pohodom boste videli številne izjemne znamenitosti, ki sestavljajo islandsko visokogorje, ledenike, vroče vrelce in nezemeljske skalne formacije. Imate celo priložnost, da se kopate v enem od vročih izvirov, zaradi česar je to vrhunski sprehod po Evropi za vse, ki jih zanima geotermalna lepota Islandije.

Na poti so številne nastanitve.  Obstaja veliko skrbno nameščenih koč, kjer lahko prenočite. Le-te je treba rezervirati vnaprej, s seboj pa morate prinesti svojo spalno vrečo in najnujnejše! Po kočah je na voljo tudi kampiranje, postavitev šotora bo cenejša. Kampiranje na tej poti ni dovoljeno.

Visoke Tatre – Slovaška

Čez 25 vrhov Visokih Tatr boste doživeli nekaj najboljših pohodniških utrinkov v Evropi. To gorsko območje se nahaja v narodnem parku Visoke Tatre in je delno v skupni rabi s Poljsko. Tako na nacionalni kot mednarodni ravni ga zelo spoštujejo kot edinstveno pohodniško čudo. Za nastanitev je na voljo velika izbira hotelov, penzionov, koč in počitniških hiš v okoliških vaseh in mestih.

Najlepše pohodne poti v Evropi  – Zaključek

Pohodništvo po Evropi je eden izmed najljubših načinov potovanja in uživanja v naravi in prepričani smo, da bodo ti vrhunski pohodi po Evropi navdihnili vaš um, telo in dušo!

Preden se podate na najlepše pohodne poti v Evropi je vredno preveriti ali imate sklenjeno zavarovanje za potovanje in vso pomembno opremo, kot je oprema za ferate, pohodniški nahrbtnik, plezalna čelada čelna svetilka in tako dalje. Ne pozabite na prehrano. Zdrava prehrana, zaščita pred soncem in ustrezna prehranska dopolnila, kot je magnezijev citrat in vsi ostali – npr. Now Magnezijev citrat, so za take napore del načrtovanja. Srečno.