Dejstva o prehranskih dopolnilih za otroke

Sodoben in hiter način življenja v zadnjem času je razlog, da smo primorani iskati načine, kako ohranjati zdravje nas in naše družine na ustreznem nivoju. Vitamini in prehranska dopolnila so odlična izbira, kako okrepiti imunski sistem in izboljšati splošno odpornost. Vendar pa nas obiski lekarn in trgovin, kjer prodajajo prehranska dopolnila in multivitamine pogosto zmedejo, saj so police obložene z živahno obarvanimi izdelki, ki naj bi pomagali ohranjati zdravje našega otroka otroka. Poglejmo si kakšna so dejstva o prehranskih dopolnilih za otroke.

Ali otroci res potrebujejo vitamine

Najnovejše ankete v zahodnem svetu razkrivajo, da se samo v Avstaliji letno porabi kar 74 milijonov dolarjev za vitamine in prehranske dodatke za otroke, mlajše od 15 let. Anketa dejansko kaže, da 42 odstotkov otrok in najstnikov uživa vitamine, multivitamine in druge prehranske dodatke. V mnogih primerih starši otrokom dajejo vitamine, da okrepijo imunski sistem ali izboljšajo raven energije, čeprav ni jasnih dokazov ali imajo ta učinek.

Dejstvo pa je, da velika večina otrok, ki so zdravi in uživajo zdravo in uravnoteženo prehrano, prehranskih dodatkov ne potrebuje. Zdrava in polnovredna prehrana je vir za vse vitamine in minerale, ki jih potrebuje vaš otrok. Tudi ‘izbirčni jedci’ imajo redko pomanjkanje vitaminov in veliko bolje se je problema lotiti tako, da se izbirčnemu otroku pred prehranskimi dodatki, ponudi različno hrano, ki mu bo morda bolj všeč.

Številna običajna živila, vključno z mlekom, kruhom in nekaterimi žitaricami za zajtrk, so obogatena s pomembnimi hranili, kot so vitamini B, vitamin D za otroke, kalcij in železo. Torej vaš otrok morda dobiva več vitaminov in mineralov, kot si mislite.

Pretiravanje nima smisla

Več ni nujno boljše: naša telesa potrebujejo majhne količine vitaminov in mineralov. Prekomeren vnos vitaminov in mineralov bo telo večinoma izločilo brez absorbcije. Toda pretiran vnos v maščobah topnih vitaminov, zlasti vitamina A, lahko povzroči resne zdravstvene težave.

Dobra prehrana se začne z uživanjem najrazličnejših svežih živil. Multivitamini za otroke, ki jih stalno dobivajo v obliki dodatka, lahko prispevajo k prepričanju, da otroku ni treba jesti uravnotežene prehrane z ustreznim sadjem, zelenjavo in drugo svežo hrano. Obstaja nekaj pomembnih primerov, ko bodo otroci morda morali uživati vitamine ali dodatke zaradi prehranskih pomanjkljivosti. Te vključujejo:

 • Če ima vaš otrok kronično bolezen, ki lahko vpliva na način, kako absorbira hrano
 • Če ima vaš otrok težave z rastjo
 • Če je vaš otrok na posebej restriktivni dieti, kot je veganska ali alergija na hrano
 • Če vaš otrok tvega nizko vsebnost vitamina D, vključno z otroki s temnejšo kožo in dojenčki, ki jih je mati z nizko vsebnostjo vitamina D že dolgo dojila

Če ste mnenja, da bi vaš otrok lahko užival premajhne količine vitaminov in mineralov, se za nasvet obrnite na zdravnika. V mnogih primerih multivitamini morda ne vsebujejo dovolj določenega vitamina, ki ga vaš otrok pogreša. Zdravnik ali dietetik pa vam lahko svetuje, kako najbolje zagotoviti, da otrok dobi vse, kar potrebuje za zdravo rast in razvoj.

Mnogo staršev je v dvomih ali otroci res potrebujejo vitamine in minerale. Na spletu v zvezi s tem obstaja množica člankov za in proti.  Predstavili vam bomo kakšna so dejstva o prehranskih dopolnilih za otroke, s katerimi bi morali biti kot starši seznanjeni..

Zakaj nekateri menijo, da vitaminski dodatki niso nujni

Po mnenju pediatrov in splošne stroke, zdravi otroci, ki prejemajo normalno in uravnoteženo prehrano, ne potrebujejo dodatkov vitaminov. Otrok, ki se prehranjuje uravnoteženo, vključno z ribami, mlekom, sadjem in zelenjavo, verjetno ne bo potreboval vitaminskih dodatkov. Večina hrane za dojenčke in malčke, vključno z mlekom in sokovi, je obogatena z vitamini in minerali.

To je seveda teorija – poglejmo si še prakso.

Vitamini Now
Multivitamini in vitamini Now so odlična izbira

Ker ljudje ne morejo sintetizirati vitaminov (razen vitamina D), jih je treba zaužiti v prehrani, da preprečijo motnje presnove. Poleg tega je treba vitamine razlikovati od mineralov (kot sta kalcij in železo), med katerimi so nekateri tudi bistvena mikrohranila.

Bruto pomanjkanje vitaminov s pripadajočimi kliničnimi boleznimi je v zahodnih družbah postalo redko. Pojavlja se predvsem pri posebnih skupinah:

 • Starejši odrasli
 • Vegani
 • Priseljenci
 • Zelo revni
 • Aalkoholiki
 • Ljudje z zelo majhno izpostavljenostjo soncu
 • Ljudje z anamnezo želodčnega obvoda
 • Ljudje z obsežno resekcijo črevesja
 • Ljudje s prirojenimi napakami v presnovi in tistimi, ki so na hemodializi

Dejstva o prehranskih dopolnilih za otroke

Doječi dojenčki potrebujejo prehranske dodatke med štirimi in šestimi meseci

Po šestih mesecih starosti količina materinega mleka, ki ga zaužijejo izključno dojeni dojenčki, na splošno ne zadošča za dojenčkove potrebe po energiji, beljakovinah, železu, cinku in nekaterih v maščobah topnih vitaminih. Dopolnila vitaminov in mineralov je treba uvesti med 4. in 6. mesecem starosti. Pri dojenčkih, ki ostanejo izključno dojeni, se priporoča dodajanje vitamina D in železa. Odmerek mora določiti vaš pediater.

Katere vitamine naj dam svojemu otroki

Vrsta vitamina je odvisna od tega ali ima otrok kakršno koli zdravstveno težavo, posebne potrebe ali če jemlje zdravila. Na primer, otrok, ki je strog vegetarijanec, bo potreboval dodatek, ki vsebuje vitamine B12 in D, pa tudi riboflavin in kalcij, ki ju morda v njegovi prehrani primanjkuje.

Sicer se je za zdrave otroke dovolj multivitamini, ki se jih na splošno priporoča. Preverite le etikete in zaupajte najboljšim proizvajalcem, kot so Viridian vitamini ali Terra nova probiotiki.

Tekoče vitamine se priporoča otrokom, mlajšim od štirih let, kar bo zmanjšalo tveganje zadušitve.

Številna živila so obogatena z vitaminom D, na primer mleko, pomarančni sok in sojini izdelki, vendar če jih ne uživamo dosledno, ta hrana sama po sebi ni dovolj. Večina otrok ne dobi dovolj vitamina D .; Zato se priporoča, da otroci – od dojenčkov do mladosti – jemljejo dodatek s 400 enot vitamina D.

Dodatek vitaminov v nekaterih primerih

 • Otroci z ošpicami, drisko, boleznijo dihal ali hudo podhranjenostjo potrebujejo dodatke vitamina A.
 • Bolniki, ki so nagnjeni h osteoporozi, bolniki z ulceroznim kolitisom, chronovo boleznijo ali celiakijo potrebujejo dodatke vitamina D.
 • Otroci, ki ne pijejo dovolj mleka ali jedo drugih mlečnih izdelkov potrebujejo dodatke vitamina D in kalcija
 • Otroci, ki pijejo preveč mleka in premalo različnih živil – potrebujejo dodatek železa
 • Veganska prehrana – morda potrebuejoi vitamine b12 & d, riboflavin, železo, kalcij in cink.

Vsi multivitamini niso enake kakovosti

Proizvodnja multivitaminov ni nadzorovana tako strogo kot druga zdravila; zato se vsebnost, doziranje in absorpcija v črevesju zelo razlikujejo. Zavedati se je potrebno  dejstva, da vsi multivitamini ne vsebujejo enakega števila vitaminov in mineralov. Na primer nekateri vsebujejo tudi 23 različnih vitaminov in mineralov; drugi jih imajo le devet.

Vitaminske pijače ne smejo nadomestiti prehranskih dodatkov vitamina

Prehranskih dopolnil v obliki vitaminov in mineralov ne nadomeščajte z vitaminskimi napitki. Vitaminski napitki (vključno s športnimi ali energijskimi) pogosto vsebujejo kofein in dodan sladkor.

Preveč vitaminov je lahko škodljivo

Medtem ko se zavzemamo za vključitev vitaminov v dnevni režim vašega otroka, lahko pretiravanje škoduje. Prevelik vnos vitaminov ali preveliko odmerjanje sta lahko škodljiva. Nekateri vitamini lahko vplivajo tudi na absorpcijo učinka nekaterih predpisanih zdravil. Dejstva o prehranskih dopolnilih za otroke so znana. Odločitev seveda nosijo starši. V vsakem primeru pa se posvetujte s pediatrom, ki vam bo svetoval glede uporabe prehranskih dodatkov.

(1) https://www.vitacost.com/