Vrste CNC krmilnikov – 2. del

 

V prejšnjem prispevku smo si pogledali vrste CNC krmilnikov, med katere sodijo industrijski CNC krmilniki, danes pa nadaljujemo s krmilniki za osnovi računalnikov in mikrokrmilniki, med katere spadajo tudi USB krmilniki, npr. CNC controller Poscope.

CNC-controller-Poscope
Primer USB CNC krmilnika

CNC krmilniki na osnovi računalnika

LinuxCNC

LinuxCNC izvira iz projekta NIST “Enhanced Machine Controller”, zato je bilo njegovo prvotno ime “EMC” in “EMC 2”. Ker je podjetje EMC lastnik blagovne znamke, se je ime spremenilo v LinuxCNC. Gre za odprtokodno programsko opremo, kar pomeni, da lahko dejansko dobite najnovejšo izvorno kodo in jo po želji tudi nadgrajujete oz. spreminjate. Prednost take kode je tudi, da je na voljo široki populaciji, vključno s podjetji. Tako lahko ugledna podjetja, kot so Tormach, prispevajo k razvoju kode.

Čeprav je izjemna prednost, da je LinuxCNC odprtokodni, pa je ravno prispevek podjetij (Tormach, PathPilot) pripomogel k temu, da je postal najljubša izbira za številne ostale. Tako so se mnogi, ki uporabljajo Mach 3, preselili na LinuxCNC.

PathPilot je preprosto stabilnejši, zmogljivejši in uporabniku prijaznejši od Mach 3, pravzaprav si ne morete želeti veliko več.

Je pa treba poudariti, da konfiguracija CNC krmilnika PathPilot za vaš lasten hobi CNC projekt morda ne bo tako enostavna. Težko bo sestaviti krmilnik, ki se ujema s Tormachovim in na njem dobiti kopijo PathPilota, ki deluje. Obstajajo različni članki, ki naj bi pomagali. Potrebno je torej malce raziskati in najti navodila, ki vam bodo pomagala.

Flashcut

FlashCut je čudovit „vklopi in poženi“ (plug and play) CNC krmilnik. Podjetje je bilo ustanovljeno leta 1993, tako da obstaja že dolgo časa in ima dodelano oblikovanje.

Čeprav njegov tržni delež ni tako velik kot delež Mach3 ali LinuxCNC, lahko o FlashCutu povemo samo najboljše. Na YouTubu boste npr. našli boste številne videe o tem, kako enostavno je uporabljati FlashCut.

Nekateri sicer menijo, da je FlashCut predrag v primerjavi z drugimi rešitvami. Pa vendar, če se lotite natančne primerjave s sistemom Mach3 in preverite zmožnosti oz. funkcije obeh, lahko ugotovite, da cena ni tako visoka.

Glede na to, da gre za sistem, ki je v popolnosti avtomatiziran in enostaven za uporabo, je pač vreden svoje, mogoče malce višje cene.

Mach 4

Mach 4 je najnovejša rešitev v tej kategoriji in ima daleč najmanjši tržni delež. Pravzaprav nima dosti skupnih lastnosti s sistemom Mach 3, razvijalci pravijo, da vsebuje manj kot 1 % kode Mach 3.

Je precej dražji od Mach 3, ker naj bi bil v teoriji tudi precej boljši od Mach 3. Zaenkrat bi lahko rekli, da še nima dovolj tržnega deleža ali izkušenj, da bi lahko ustvarili končno mnenje. Tudi konkurenca je zaenkrat še prevelika, da bi lahko ustrezno sodili.

mach3-programska-oprema
Programska oprema, ki je potrebna za krmilnike Mach (VIR 1)

Mikrokontrolerji

Mikrokontrolerji (USB, Arduino, Rasperry PI, Tinyg in ostali) omogočajo CNC krmilnikom, da so konfigurirani s čimmanj stroški, hkrati pa se prilegajo v majhen prostor.

CNC mikrokontrolerji so relativno novi, omogočili so jih nadaljnji napredek pri miniaturizaciji in programski opremi. Ideja je, da postavite vse, kar potrebujete, na eno majhno vezju ali morda mikrokrmilniško matično ploščo z hčerinsko ploščo, ki se običajno imenuje “ščit”.

Tukaj je hiter seznam vseh najbolj priljubljenih CNC mikrokontrolerjev:

Grbl

Grbl deluje na mikrokrmilniku Arduino. To je odprt vir, ki ga uporablja veliko različnih podjetij, vključno z Inventables, Openbuilds, Protoneer, Carbide 3D …

To je precej „zvezdniška“ zasedba, zato ste lahko prepričani, da Grbl deluje v živahnem okolju izdelkov in ljudi, ki vam lahko pomagajo, ima pa tudi svetlo prihodnost.

Tinyg / Tinyg2

Tinyg je še en sistem na osnovi mikrokrmilnikov. Povezan je z Grbl, vendar ni enak. Koda TinyG sicer temelji na Grbl, vendar so jo leta 2010 začeli pisati po svoje. Pri TinyG trdijo, da so določene dele spisali bolje ali drugače.

PlanetCNC

PlanetCNC je enojni CNC krmilnik, ki prihaja iz Slovenije. Tako kot TinyG je tudi ta krmilnik 4-osna rešitev. V raziskavi CNC Controller iz leta 2017 je imel med mikrokontrolerji Grbl največji tržni delež, PlanetCNC drugi in TinyG tretji.

VIR (1) The Makers Guide