Kako do dobrega spanca? 7 praktičnih nasvetov za mirno vest in dober spanec

Če imate običajno težave s spanjem, se v teh zimskih dneh verjetno še toliko bolj sprašujete, kako do dobrega spanca. Kajti znano je, da predvsem pozimi, ko so dnevi krajši, vedno več ljudi toži zaradi slabega počutja in težav s spancem.

.

Z gibanjem na svežem zraku do dobrega spanca

.

dober spanecNaravna svetloba in predvsem energija sonca močno vplivata na splošno dobro počutje. Zato je pomembno, da čim več svojega prostega časa izkoristite za gibanje na prostem, v naravi. Tudi če vreme ni ravno idealno za to.

.

Na ta način boste poskrbeli za dobro počutje v svojem fizičnem telesu, hkrati pa se boste naužili svežega zraka. In če boste imeli srečo in ulovili še nekaj sončnih žarkov, bo vaše telo preskrbljeno tudi z zadostno količino vitamina D, ki prav tako pozitivno vpliva na dober spanec. (1)

.

 

Če se sprašujete, kako do dobrega spanca, pa je zelo pomembno, da hkrati s skrbjo za dobro fizično počutje poskrbite tudi za svoje dobro psihično stanje. Torej za to, da ste zadovoljni sami s sabo. Da sprejmete sebe takšne, ko ste – z vsem, kar ste. Kajti to je ključ, temelj do srečnega in zadovoljnega življenja. (2)

.

Mirna vest – ključ do dobrega spanca

.

Ne glede na vse, kar počnete, pa je bistvenega pomena za dober spanec to, da dobro spanjeste pomirjeni sami s sabo. Pomirjeni tudi z vsem, kar se vam je v življenju zgodilo. Kajti dokler globoko v sebi premlevate, kaj vse se vam je hudega in krivičnega zgodilo, ali kaj vse bi lahko rekli, storili, pa niste, ne boste našli pravega miru. In niti mirnega, dobrega spanca.

.

Biti pomirjen s sabo in vsem, kar se vam je zgodilo pomeni, da vse to sprejmete. Sprejmete  sebe z vsemi, še tako skritimi bolečinami in ranami. In šele s sprejetjem sebe se lahko na polno odprete za pomoč in podporo svoje Duše. (3)

.

Mirna vest pa pomeni tudi, da ste v vseh pogledih in situacijah pošteni. Da vedno ravnate skladno z Resnico in s svojo integriteto.

Torej, da ravnate pošteno tudi takrat, ko vas nihče ne gleda 🙂  Pri tem pa žal velikokrat pozabite, da je potrebno (pravzaprav celo najbolj pomembno!), da imate čisto vest najprej do samega sebe. Kajti šele takrat, ko ste iskreni sami s sabo, ste zares lahko iskreni tudi v odnosih z drugimi ljudmi.

Kakovostna vzmetnica kot predpogoj za dober spanec

Pri skrbi za zdrav, globok in kakovosten spanec, ne smete zanemariti tudi izbire ustreznega tipa vzmetnice oz. ležišča za vaš tip spanja. Po eni strani, smo vsi ljudje drugače naravnani gled potreb po spanju, hkrati pa naša fiziološka pojava plus stil življenja, povsem različno delujejo. Nekateri potrebujete več spanca, drugi manj, a vsem jee skupno, da si želimo dobrega in globokega spanca.

Kakovosten spanec v povezavi z ustrezno vzmetnico predstavlja predvsem izbor takšnega ležišča, ki nam omogoča, da se bomo zbudili naspani, da se ponoči ne zbujamo in predvsem, da se na vzemtnici počutimo udobno. Udobje spanja pa je povezano tako z velikostjo vzmetnice, kot tudi s samo leo ležišča in materiali iz katerih je vzmetnica izdelana.

Najbolj popularne, t.i. poliuretanske pene, so cenovno res da najcenejše, a žal ne primerne za vsak tip spanja. Hkrati, dražje vzmetnice z spominskimi penami, tudi niso primerne za vse uporabnike.

Dobro preučite lastnosti različnih ležišč in nato izberite zase ustrezno, takšno, ki sodi k vaši višini, vašemu potenju, urniku spanja, dejstvu ali spite sami ali s parnterjem, dekorju in vsemu, kar ocenite, da je pomembno, da bo vaš spanec kakovosten. Pri izbiri vzmetnice ne glejte samo na ceno, je pa res, da tudi v Sloveniji še obstaja nekaj manjših prodajaln, ki uspejo ponujati visoko kakovost vzmetnic in solidno ceno hkrati.

.

6 nasvetov kako do dobrega spanca na čisto praktičen način  (4)

.

Kako dobro spati1. Pred spanjem ne jejte obilnih, težkih obrokov. Zadnji obrok pojejte vsaj par ur, preden odidete v posteljo. Na ta način vaše telo ne bo obremenjeno s prebavljanjem in spanec bo lahkotnejši.

.

2. Pol ure pred spanjem dobro prezračite spalnico. Na ta način boste prostor napolnili s svežo energijo (in »pregnali« postane energije), ga oskrbeli s svežim zrakom in oboje bo blagodejno vplivalo na vaš spanec. Ko prostor prezračite, lahko uporabite tudi eterična olja, ki vam bodo pomagala k boljšemu spancu.

.

3. Privoščite si skodelico toplega čaja; sivka in kamilica vas bosta še posebej sprostili.

.

4. Vsaj enkrat na 7 do 10 dni zamenjate posteljnino. Če spite v pižami, jo zamenjajte vsaj na vsake dva dni. Četudi se vam bo zdelo, da sta pižama in posteljnina še čisti, vam toplo svetujem, da ju operete, zamenjate. Kajti ponoči ko spite, vaše eterično telo s sebe dobesedno »odlaga« čustveno nesnago (tudi zaradi tega se zjutraj zbudite spočiti). In kam se ta energijska nesnaga odlaga? Delno tudi v to, kar imate med spanjem oblečeno in v posteljnino. Odlična motivacija, da ju čim pogosteje zamenjate, kajne? (5)

.

kako do dobrega spanca

5.  S tuširanjem pred spanjem boste s sebe odplaknili utrujenost celotnega dneva in se pripravili na počitek.

.

6. Iz spalnice odstranite vse elektronske naprave (televizija, radio, računalnik, mobitel,…) saj slabo vplivajo na vaša energijska telesa med tem, ko spite in tako še dodatno pripomorejo k utrujenosti. Prav tako naj bo spalnica čista in urejena.